Ürün veya hizmet satışı yaptığınız müşterilerinize düzenlediğiniz e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Serbest Meslek Makbuzu gibi e-Dönüşüm uygulamalarını iptal işlemlerini aşağıdaki şekilde yapabilirsiniz.

Şirket kapanış işlemi ile birlikte e-Dönüşüm uygulamalarının da iptal edilmesi zorunludur.

e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-SMM gibi e-Dönüşüm uygulamalarını kullanan işletmeler için iptal işlemleri 2 aşamadan oluşur; özel entegratör iptali ve GİB e-fatura iptali.

1.Özel Entegratör İptali

Özel entegratör firmaları aracılığı ile e-Dönüşüm araçlarını (e-Fatura, e-Smm vs) kullanan mükellefler ilgili entegratör firma aracılığı ile iptali gerçekleştirebilir.

Kullandığınız ön muhasebe programına göre önce sırasıyla aşağıdaki işlemleri, sonra da Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) nezdinde iptal edebilmek için 2. adımdaki işlemleri gerçekleştirmelisiniz.

Özel entegratör kullanıyorsanız iptali için ilgili entegratör firması ile iletişime geçebilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) nezdinde iptal edebilmek için aşağıdaki işlemleri gerçekleştirmelisiniz.

ÖNEMLİ

İptal işlemlerinde e-imza/mali mühür cihazı kullanılır, lütfen öncelikle bu cihazınızın kullanım süresinin devam ettiğinden emin olun.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) e-Dönüşüm İptali

Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden e-Fatura/e-Arşiv Fatura/e-SMM gibi e-Dönüşüm uygulamalarının iptal işlemi bir dilekçe ile gerçekleştirilebilmektedir.

Burayı Tıklayın ve “e-Dönüşüm İptal Dilekçesini” indirin.
Ardından indirdiğiniz dilekçeyi doldurup aşağıdaki adrese ptt veya kargo ile gönderin.

Gelir İdaresi Başkanlığı
Adres : Gelir İdaresi Başkanlığı Devlet Mahallesi Merasim Cad. No:9/1 Çankaya / ANKARA

Telefon : +90 312 415 30 00 +90 312 415 29 00
Faks : +90 312 415 28 21-22

İnteraktif Vergi Dairesi portali üzerinden de Gelir İdaresi Başkanlığı’na e-Fatura/e-Arşiv Fatura/e-SMM gibi e-Dönüşüm uygulamalarının iptal dilekçesini elektronik ortamda verebilirsiniz.